Kaju katli



         Kaju katli

By Kanchan Gupta





Hello folks, kaju katli is an Indian prevalent dessert it is also famous in Bangladesh and Pakistan, it is an Indian fudge. India is a country where every festival is celebrated with great pomp. India is made up of different states and people of different religions, people of India celebrate every festival with great enthusiasm. Different people, different religion, different festival, different culture but one thing which is very common in every festival are sweets, no matter what festival is, they make sweets at home, likewise there is a festival "Diwali", people make lot of things in this festival but they do not forget to make or bring kaju katli. Even if it is Diwali or any other good news they celebrate with kaju katli.

Kaju katli is also popular as kaju barfi. It is mainly made from cashew, sugar syrup or sugar and ghee. Generally it is made from ground cashews, ground cashews are mixed in single thread sugar syrup along with ghee and any flavored essence then the mixture is transferred in to a greased flat utensil, parchment paper or greased plastic then spread and flattened and cut into diamond shaped pieces and decorated with edible silver foil. Some times milk is also added in it. Generally halwais make it with soaked cashews.

नमस्कार दोस्तों, काजु कतली एक भारतीय प्रचलित मिठाई है, यह बंग्लादेश और पाकिस्तान में भी प्रसिद्ध है, यह एक भारतीय फज है। भारत एक ऐसा देश है, जहाँ हर त्योहार को धूमधाम से मनाया जाता है। भारत विभिन्न राज्यों और विभिन्न धर्मों के लोगों से बना है, भारत के लोग हर त्योहार को बहुत उत्साह के साथ मनाते हैं। अलग-अलग लोग, अलग-अलग धर्म, अलग-अलग त्यौहार, अलग-अलग संस्कृति लेकिन हर त्यौहार में एक बात बहुत ही सामान्य होती है, चाहे वह कोई भी त्यौहार हो, वे घर पर मिठाई बनाते हैं, इसी तरह एक त्यौहार है "दीवाली" इस त्योहार में लोग काजू कतली बनाना या लाना नहीं भूलते। भले ही यह दीवाली हो या कोई और खुशखबरी वे उसे काजु कतली के साथ मनाते हैं।

काजू कतली को काजू बर्फी भी कहा जाता है। यह मुख्य रूप से काजू, शक्कर की चाशनी, शक्कर और घी से बनाया जाता है। आम तौर पर इसे पिसे हुए काजू से बनाया जाता है, काजू को घी और किसी भी स्वाद वाले सार के साथ एक तार की चाशनी में मिलाया जाता है और फिर मिश्रण को घी लगे समतल बर्तन, बटर पेपर या घी लगी पन्नी में स्थानांतरित कर दिया जाता है और फिर मिश्रण को फैला कर बर्फी के आकार में काट दिया जाता है। काजु की बर्फी को चाँदी के वरक से सजाया जाता है। कुछ लोग इस मिश्रण मे दूध भी डालते है। आमतौर पर हलवाई इसे भिगोए हुए काजू से बनाते है  

Kaju katli recipe| kaju barfi recipe | cashew fudge recipe

Measurement:-
1 & 1/2 cup = 150 gm
1/2  cup = 90 gm
3/4 cup = 60 ml 

Ingredients:-
• 150 gm kaju
• 90 gm sugar
• 60 ml water 
• 1/2 tsp ghee 
• 1 drop rose essence or 1/8 tsp rose water

Method:-
  1. Take a grinder add cashews in it then grind it on lower speed for 30 seconds then sieve the powder with the help of strainer. After sieving you will see some cashew pieces on the strainer, then grind those cashew pieces and again sieve it.
  2. Take a nonstick pan add sugar and water in it, continuously stir while cooking, you have to make single thread sugar syrup. You will get it after two to three minutes.
  3. When your single thread sugar syrup is ready add any flavor you want and cashew powder in it and mix it well.
  4. Continue stir the cashew paste, when it starts leaving the pan add ghee in it then mix once and immediately transfer it onto the parchment paper.
  5. Immediately spread the paste with the help of spatula for 1 minute, grease your hand with little ghee fold the mixture with the help of your hand.
  6. Make a ball of it and flattened it, keep it in parchment paper keep another parchment paper on top flatten the ball with the help of rolling pin.7
  7. Make sure that you flattened it 1/2 cm thick. Cut the rough edges then cut it into diamond shaped pieces.
  8. Kaju katli is ready to serve.

Method step by step with pictures:- 
  

Take a grinder add cashew in it then grind it on lower speed for 30 second then sieve the powder with the help of strainer. After sieving you will see some cashew pieces on the strainer, then grind those cashew pieces and again sieve it.


Take a nonstick pan add sugar and water in it, continuously stir while cooking, you have to make single thread sugar syrup. You will get it after two to three minutes.


When your single thread sugar syrup is ready add any flavor you want and cashew powder in it and mix the well.


Continue stir the cashew paste, when it start leaving the pan add ghee in it then mix once and immediately transfer it into the parchment paper.


Immediately spread the paste with the help of spatula for 1 minute, grease your hand with little ghee fold the mixture with the help of your hand.


Make a ball of it and flattened it, keep it in parchment paper keep another parchment paper on top flatten the ball with the help of rolling pin.


Make sure that you flattened it 1/2 cm thick. Cut the rough edges then cut it into diamond shaped pieces.
Kaju katli is ready to serve.

हिंदी में पढ़ें

सामग्री:-
• 150ग्राम काजु
• 90 ग्राम शक्कर
• 60 मिली पानी 
• 1/2 टी-स्पुन धी
• 1 बूंद गुलाब एसेंस or 1/8 टी-स्पुन गुलाब जल

विधी:-
  1. मिक्सी का जार लें  उसमे काजु डालकर धीमी गती मे 30 सेकेंड के लिए पीस लें , छन्नी की सहायता से काजु पाउडर को छान लें, छन्नी मे बचे काजु के टुकडों को पीस लें और दुबारा छान लें 
  2. एक नौन स्टिक पैन लें उसमे शक्कर और पानी डालकर लगातार चलाते हुए पकाएं और एक तार की चाशनी बना लें, 2 से 3 मिनट लगातार पकाने पर एक तार की चाशनी तैयार हो जाएगी
  3. जब आकी एक तार की चाशनी तैयार हो जाए तो उसमे कोई भी फ्लेवर और काजु पाउडर को डालकर अच्छी तरहा मिक्स करें
  4. अच्छी तरहा चलाते हुए काजु के मिश्रण को पकाएं, जैसे ही काजु मिश्रण पैन के तले को छोड़ना शुरू करे तुरंत धी डाल कर मिक्स करे और मिश्रण को बटर पेपर मे डाल दें
  5. तुरंत ही स्पैच्युला की सहायता से एक मिनट तक इस मिश्रण को फैलाते हुए अलट पलट करते रहें. जब लगे की आप मिश्रण को हाथ से फैला कर अलट पलट कर सकते हैं तो फिर हाथ से मिश्रण को मिलाए
  6. मिश्रण को हथेलियों की सहायता से गोल आकार दें, गोले को हथेलियों से दबाकर चपटा करे अब इसे बटर पेपर मे रखें उसके उप्पर भी बटर पेपर रखकर बेलन की सहायता से  बेलें 
  7.  1/2 से.मी. मोटा बेलें. अब किनारो को चाकू कि सहायता से काटे फिर इसे बर्फी के आकार मे काटे
  8. काजु कतली तैयार है परोसने के लिए


Note:-
# Make sure there is no moisture in cashew nuts.
# If  there is moisture in cashew nuts then roast them for 1 to 2 minutes and allow them to cool.
# Do not make kaju katli from kaju which are extracted direct from the fridge.
# Make sugar syrup always in non stick pan.
# Do not over cook cashew mixture, when the mixture starts leaving the pan immediately turn off the flame then add other things.
# After transferring cashew mixture in butter paper immediately mix the mixture with spatula or hand, try to mix with your hand.
# Before cutting in diamond shape let the rolled cashew cool for 2 minutes.

टिप्पणी हिंदी में पढ़ें
# सुनिश्चित करें कि काजू में नमी नहीं होनी चाहिए।
# अगर काजू में नमी है तो 1 से 2 मिनट तक भूनें और उन्हें ठंडा होने दें।
# फ्रिज से तुरंत निकाले गए काजू से काजू कतली न बनाएं।
# नॉन स्टिक पैन में हमेशा चाशनी बनाएं।
# काजू मिश्रण को अधिक ना पकाएं, जब मिश्रण पैन को छोड़ने लगे तो तुरंत गैस बंद कर दें और फिर दूसरी चीजों को मिलाएं।
# बटर पेपर में काजू मिश्रण को स्थानांतरित करने के बाद, मिश्रण को तुरंत स्पैटुला या हाथ से मिलाएं,अपने हाथ से मिश्रण को मिलाने की कोशिश करें।
# बर्फी के आकार में काटने से पहले रोल किए हुए काजू को 2 मिनट तक ठंडा होने दें।

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