Upma


Coconut Upma

By Kanchan Gupta



Upma is one of my favorite breakfast, it is a dish of south India that they have in breakfast, lunch, hi tea, dinner, in fact along with any other meal. Later on it became famous in Maharashtra, it is also famous in Sri Lanka because of south Indians who are living there and now it is very prevalent in all over India, It's main ingredient is semolina or coarse rice flour with different seasoning and vegetables hence, it's taste depends on an individual.

It is called in kannada uppitu, kharabhath, in tamil uppumavu, uppuma, upma, in telugu uppindi, upma, in malyalam uppumavu, in marathi saanja, uppeet, upma, in konkan rulanv, in hindi upma.

उपमा मेरे पसंदीदा नाश्ते में से एक है, यह दक्षिण भारत का एक व्यंजन है वे इसे नाश्ते में, दोपहर के भोजन में, शाम की चाय के साथ, रात के खाने में खाते है,एवं रात या दोपहर के भोजन के साथ भी खाते हैं। बाद में यह महाराष्ट्र में भी प्रसिद्ध हो गया, यह श्रीलंका में दक्षिण भारतीयों के कारण भी प्रसिद्ध है जो वहां रह रहे हैं और अब यह पूरे भारत में बहुत प्रचलित है, इसका मुख्य घटक है सूजी या मोटे चावल के आटा, अलग-अलग मसाले और सब्जियों के साथ इसे पकाया जाता है इसलिए इसका स्वाद हर एक व्यक्ति के अनुसार अलग-अलग होता है।

इसे कन्नड में उप्पित्तु, खराभाथ, तमिल में उप्पुमावु, उप्पुमा, उपमा, तेलुगु में उप्पिंडी, उपमा, मलयालम में उप्पुमावु, मराठी में सांजा, उप्पीट, उपमा, कोंकण में रुलांव, हिंदी में उपमा कहा जाता है।

Ingredients:-
• 1 cup suji (semolina)
• 1 tbsp ghee
• 1/2 tsp mustered seeds
• 1 tsp black gram skinned (urad dhuli daal)
• 5 to 6 curry leaves
• 1 medium onion
• 2 to 3 green chillies
• 3&1/2 cup water
• salt
• 1/2 tsp sugar
• 2 to 3 tbsp grated coconut
• 2 tbsp coriander leaves finely chopped
• 1 lemon 

Method:-

1. Roast the semolina to get the moisture out.

2.Heat ghee, add mustard seeds, black gram skinned roast them for 2 minutes then add curry leaves roast for 30. Seconds, add onion saute for 2 minutes add green chilies in it, saute for 3 to 4 minutes.


3. Add water, salt and sugar in it and bring it to boil, in low flame add semolina in it, whisk the mixture properly then add 1 tsp ghee in it, it should not have lumps. Add coriander leaves and cover the pan with the help of lid. Cook in low flame for 5 minutes.


4.After 5 minutes open the lid and add grated coconut and mix all together. If it is not done then cook it for more time and add water if required.




Method step by step wish pictures:-


Roast the semolina to get the moisture out.


Heat ghee, add mustard seeds, black gram skinned roast them for 2 minutes then add curry leaves roast for 30 seconds, add onion saute for 2 minutes add green chilies in it, saute for 3 to 4 minutes.


Add water, salt and sugar in it and bring it to boil, in low flame add semolina in it, whisk the mixture properly then add 1 tsp ghee in it, it should not have lumps. Add coriander leaves and cover the pan with the help of lid. Cook in low flame for 5 minutes.


After 5 minutes open the lid and add grated coconut and mix all together. If it is not done then cook it for more time and add water if required.

हिंदी में पढें:-

उपमा रेसिपी |नारियल उपमा रेसिपी | नाशता रेसिपी 

सामग्री:-
• 1 कप  सूजी
• 1 बड़ा चम्मच घी
• 1/2 छोटी चम्मच राई
• 1 छोटी चम्मच  धुली उड़द दाल
• 5 से 6 करी पत्ता
• 1 बारीक कटा मध्यम प्याज
• 2 से 3 हरी मिर्च
• 3, 1/2 कप पानी
• नमक
• 1/2 छोटा चम्मच शक्कर
• 2 से 3 बड़ा चम्मच कसा हुआ नारियल
• 2 बड़ा चम्मच बारीक कटा हरा धनिया
• 1 निंबू 

विधी:-
1. सूजी को उसकी नमी खतम होने तक भुने।
2. एक चौडी कढाई मे घी गरम करें, उसमें राई, उड़द दाल डालकर 2 मिनट के लिए भूनें, फिर करी पत्ता डालकर आधे मिनट तक भूनें, बारीक कटा प्याज डालकर 2 मिनट के लिए भूने, इसमें हरी मिर्च डालें, 3 से 4 मिनट तक भूनें।
3. इसमें गर्म पानी, नमक और शक्कर मिलाएं और तेज़ आंच मे  पानी को उबाले, अब गैस को धीमी आंच में करें अब मिश्रण को मिलाते हुए धीरे धीरे सूजी डालें, फिर इसमें 1 चम्मच घी डालें और मिश्रण को अच्छी तरह मिलाएं, इसमें गांठ नहीं होनी चाहिए। धनिया पत्ती डालें और ढक्कन की मदद से पैन को ढक दें। 5 मिनट तक धीमी आंच में पकाएं।
4. 5 मिनट के बाद ढक्कन खोलें और कद्दूकस किया हुआ नारियल डालें और सभी को एक साथ मिलाएं। यदि अपको लगता है उपमा को और पकाने की जरूरत है तो आप और अधिक समय तक पका सकते है, और यदि आवश्यकता हो तो पानी डाल सकते है।

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